WCAG en digitale toegankelijkheid

Hoe zit het nou met de WCAG en digitale toegankelijkheid?

Video is toch wel een van de beste middelen om informatie over te brengen, want zeg nou zelf: spit jij liever een lange, droge tekst door (ook al is het er een met plaatjes) of kijk je liever snel een video van een paar minuten waarin het net zo goed (of beter) wordt uitgelegd? Veel mensen geven, begrijpelijk, de voorkeur aan het tweede. Voor mensen met een auditieve of visuele beperking kunnen video’s echter een probleem zijn. En sinds een paar jaar zijn er wetten en richtlijnen ingevoerd om de webinhoud van overheidsinstellingen, dus ook video’s, toegankelijker te maken voor mensen met een beperking, de zogeheten webtoegankelijkheidseisen. Maar wat betekent dit nou concreet voor de video’s die je op je website of social media-kanalen plaatst?

 

 

Video’s toegankelijk maken volgens de WCAG

Na veel werk is je video eindelijk klaar, maar nog niet toegankelijk voor iedereen. Een blind of slechtziend persoon mist informatie die via beelden wordt overgebracht. Een doof of slechthorend persoon mist juist auditieve informatie. Om je videocontent ook voor slechtzienden en slechthorenden toegankelijk te maken, maak je gebruik van audiodescriptie en speciale ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Audiodescriptie is een hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Hierin beschrijft een voice-over tussen dialogen en andere relevante audio door wat er in beeld te zien is. Het gaat hierbij alleen om belangrijke visuele details die niet zijn af te leiden uit wat er te horen is (door wat personages of voice-overs bijvoorbeeld vertellen of bespreken). Zo kunnen personages en wat zij doen worden beschreven, maar ook bepaalde gezichtsuitdrukkingen, of een achtergrond die sfeerbepalend is. Klik hier voor meer informatie over audiodescriptie en voor een offerte!

Ondertiteling voor doven en slechthorenden (DSH-ondertiteling) lijkt qua vorm veel op reguliere ondertiteling, maar hier wordt de inhoud soms ingekort om deze leesbaar te houden. Dit omdat de kijker wordt begeleid met aanvullende informatie over relevante geluiden. Deze aanvullende informatie staat dan tussen haakjes in de ondertiteling. Je kunt denken aan achtergrondmuziek, een geluid dat relevant is voor wat er gebeurt of de vermelding van de naam van een spreker. Klik hier voor meer informatie over DSH-ondertiteling en vraag direct een offerte aan.

 

Moet mijn videocontent ook voldoen aan de WCAG?


Het
Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid (juli 2018) verplicht overheidsinstellingen om zich te houden aan de WCAG, oftewel de Web Content Accessibility Guidelines. In deze richtlijnen staat hoe webcontent toegankelijk kan worden gemaakt voor een zo breed mogelijk publiek. Ze gelden voor alles wat je digitaal publiceert, waaronder dus ook video’s die je op je website of op je social media-kanalen plaatst. Sinds juli 2023 is dit besluit opgenomen in de Wet digitale overheid (Wdo).

Oud nieuws dus, toch? Misschien denk je zelfs: leuk en aardig, maar ik werk niet voor een overheidsinstelling, dus dit geldt allemaal niet voor mijn videocontent. Toch komt hier verandering in. Vanaf juni 2025 wordt namelijk de European Accessibility Act van kracht. En hieronder vallen niet alleen overheidsinstellingen, maar ook webshops, telecommunicatiediensten, mediadiensten en financiële instellingen. Het doel? Online producten en diensten toegankelijk maken voor alle Europeanen, ongeacht hun beperkingen. En dit ook nog eens volgens een consistente standaard in digitale toegankelijkheid voor de hele EU.

En nu?

Hopelijk krijg je het hier niet te benauwd van, want de EAA geldt niet met terugwerkende kracht maar alleen voor websites, (online/digitale) producten en diensten die vanaf juni 2025 gepubliceerd worden. Toch kan het verstandig zijn om hier nu al proactief mee aan de slag te gaan. In Europa zijn er namelijk miljoenen mensen met een beperking en door de vergrijzing zal dat aantal alleen maar toenemen. Door de digitale toegankelijkheid van jouw videocontent te verbeteren, vergroot je het bereik van jouw content. Een kans die je niet wil laten liggen! En natuurlijk is het ook fijn om te weten waar je aan toe bent en hoe het allemaal in elkaar steekt vóórdat het wettelijk verplicht wordt.

Neem dus direct contact met ons op voor meer informatie over audiodescriptie en/of ondertiteling voor doven en slechthorenden of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan. Na het doen van een offerte-aanvraag komen we op werkdagen binnen 2 uur bij je terug met een scherpe prijs. We zijn op maandag tot vrijdag van 09:00-17:00 ook telefonisch bereikbaar om je te woord te staan.